Querelle

Querelle is de laatste film van Rainer Werner Fasbinder voor hij op 10 juli 1982 een eind aan zijn leven maakt door een overdosis. Querelle is een surrealistische film over de frustratie van het homo-zijn in een kleinburgerlijke samenleving. Het speelt zich af in de haven van Brest, waar de neger Nono er vreemde gewoontes op nahoudt in zijn bordeel. Met een dobbelspel kun je een neukpartij met zijn vrouw winnen, maar als je verliest word je door Nono zelf genomen. Hetgeen Querelle ondergaat.
        Met Querelle wil ik mensen op het verkeerde been zetten en zet ik vraagtekens bij de zogenaamde tolerantie van homosexualiteit door de doorsnee burger.
Als je het schilderij bekijkt zie je het profiel van Nono, in de film gespeeld door Günther Kaufmann. Het schilderij ziet er heel onschuldig uit alsof Nono zich over een boek of zo buigt. In werkelijkheid incasseert hij zijn prijs die hij op Querelle gewonnen heeft, namelijk een anale neukpartij.
        Ik vind het een nogal een grappige aangelegenheid als brave ‘hetero’ burgers het schilderij zien zonder de achtergrond te weten en het dan classificeren als een apart cq mooie voorstelling met het weerkaatsende geel/oranje toneellicht op de kop van Nono. Vooral als ik daarna vertel wat Nono aan het doen is.
Onze tolerante burger is naar mijn mening vooral tolerant met betrekking tot homosexualiteit als hij er zelf niets mee te maken heeft.