Galeriehouders


In kunst en etnografica zijn in het algemeen oplichters. Zij kloppen zich allemaal op de borst om hun expertise. Maar naar mijn mening is hun grootste en vaak enige expertise het financieel uitkleden van klanten.
Ik heb in de tijd dat ik nog restaureerde en socleerde verschillende galeriehouders leren kennen en er maar weinig, erg weinig, als betrouwbaar ervaren. Henk I. van de Spiegelgracht en Jan R. van de Nieuwe Looierstraat vooropstaand in onbetrouwbaarheid. Goede zakenmannen en gladjakkers, totaal onbetrouwbaar als het kunst aangaat, zeggen alles om maar te kunnen verdienen.
Bij Henk I. heb ik meerdere keren meegemaakt dat hij bewust valse kunst aankocht en verkocht als authentiek. Soms had hij een hele serie van dezelfde vervalsingen in zijn voorraadkamertje staan - ik moest voor al die stukken sokkels maken – en als hij dan een voorwerp had verkocht kwam de volgende dag een nieuwe ‘replica’ te staan uit zijn voorraadkamer.
Jan R. is zo’n eikel dat hij zelfs loog tegen medeantiquair Marcel N. (de enkeling die wel betrouwbaar is, een rara avis in de antiquairswereld) om maar een knaak te kunnen verdienen. Marcel vroeg aan Jan of een beeld (waar Marcel in geïnteresseerd was) een restauratie had ondergaan. Volgens Jan R. absoluut niet.
Marcel verifieerde zijn antwoord bij zijn broer, Stefan N. (Drs. in kunsthistorie), die op dat moment bij Jan R. werkte. Volgens Stefan had het beeld net een grote restauratie ondergaan in opdracht van Jan R. Hij heeft er dus blijkbaar geen enkele moeite mee om een goed geïnformeerde en door de wol geverfde collega te belazeren, laat staan een naïeve klant.
Dit om maar even iets over de integriteit van Jan R. te zeggen.
Jan R. en Marcel N. zijn vooraanstaande standhouders op de TEFAF en hebben daar een functie van kunstcontrole op hun expertisegebied. Gelukkig kun je een Marcel N. niet vergelijken met Jan R.
Marcel N. en zijn broer Stefan N. behoren tot het zeer kleine groepje handelaren die wel te vertrouwen zijn en absoluut niet de intentie hebben rotzooi te verkopen tegen elke prijs. Al moet je bij Marcel wel een dikke portemonnee meenemen want hij zit in de absolute top en levert ook alleen maar top kwaliteit.