Drugs


Mensen moeten zelf kunnen bepalen wat ze aan drugs gebruiken en niet de overheid. Dit geldt ook voor wat men eet, hoe men zich kleedt en wat voor activiteiten men ontplooit enz.
Verbieden dat mensen drugs gebruiken, omdat dat slecht voor ze is, is net zo goed een aantasting van de vrijheid als het verbieden van ongezond eten, riskante sex, prostitutie, gevaarlijke sporten, gevaarlijke ideeën, of wat dan ook.
Voorwaarde voor dit eigen beslissingsrecht is wel dat er geen schade aan anderen toegebracht mag worden. Het recht is er om mensen tegen elkaar te beschermen, niet tegen zichzelf.
Men moet afstappen van het idee van een drugsvrije samenleving, die is er nooit geweest en zal er ook nooit komen. De stijgende consumptie op wereldschaal spreekt in ieder geval boekdelen.
        De pogingen tot een drugsvrije samenleving, de zogenaamde ‘War on drugs’ heeft tot nog toe alleen geleid tot een criminalisering van drugs waardoor deze handel uiterst lucratief en gewelddadig is geworden (net zoals de handel in alcohol tijdens de drooglegging in de VS begin 20e eeuw) en zelfs terroristische groeperingen zoals de Taliban en Al-Qaida (het gevaar van deze tijd) een mogelijkheid heeft gegeven zich te financieren.
De bestrijding kost ongelofelijk veel geld en is in wezen een bodemloze put. En het is al helemaal lachwekkend om te horen dat men nul-komma-nul resultaten boekt.
Tevens legt de ‘war on drugs’ een groot beslag op de middelen van politie en justitie (en in het buitenland zelfs het leger), middelen die beter gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden en daar bedoel ik niet het uitschrijven van meer verkeersbonnen mee.
        De markt blijft overeind omdat er veel winst gemaakt wordt. De prijs is afhankelijk door vraag en aanbod en in dit geval ook nog eens de kans op een gevangenisstraf, zeg maar gevarengeld.
Bestrijden is dus simpel: verhoog het aanbod - niet meer verbieden dus -, verklein het gevarengeld - geen straffen meer - en de hele markt stort in elkaar als een kaartenhuis.
De prijs zal dan zakken tot onder zeeniveau zodat het lucratieve aspect van de drugshandel zal verdwijnen en het voor criminelen aanzienlijk minder aantrekkelijk zal worden.
        Waarom zijn drugs eigenlijk verboden?
a. Omdat ze gevaarlijk zijn? Drugs worden juist gevaarlijker als de samenstelling en de zuiverheid te wensen over gaat laten omdat er allerlei ongewenste stoffen in komen te zitten die er niet in thuishoren. En dat is dan weer een direct gevolg van de drugsbestrijding. Grondstoffen worden duurder en moeilijker te verkrijgen waardoor ze versneden of vervangen zullen worden door grondstoffen die goedkoper en makkelijker te verkrijgen zijn.
b. Omdat ze verslavend zijn? Dit geldt juist voor de ‘legale’ alcohol en tabak en juist minder voor cannabis, ecstasy en zelfs cocaïne.