Definities realisme


Realisme is volgens Van Dale: ‘Levenshouding die van de waarneembare werkelijkheid uitgaat’.
Waarneembare werkelijkheid is voor mij niet alleen de drie dimensies waaruit alle dingen opgebouwd zijn, maar ook de samenleving en cultuur.
Een gedeelte van dit boekje gaat over mijn visie op delen van de samenleving en cultuur en de wijze waarop ik dat probeer vorm te geven in de realistische schilderkunst.
        Een ander - niet onbelangrijk deel - van dit boekje gaat helemaal niet over realistische schilderkunst maar over de waarneembare realiteit die mij steeds meer tegen de borst stuit. Met name de toenemende onleefbaarheid in de Nederlandse maatschappij. Niet omdat we steeds minder middelen zouden hebben om te kunnen leven maar om de ruimte die we inleveren om deze maatschappij zogenaamd veiliger te krijgen.
        Realisme is ook volgens Van Dale: ‘Kunstopvatting waarbij de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk wordt uitgebeeld’.
Het realisme in mijn schilderijen is meer dan het zo nauwkeurig mogelijk weergeven van de werkelijkheid. Meer dan een mooie compositie of esthetisch plaatje, hoewel ik hier de kanttekening bij moet zetten dat er ook mooie plaatjes tussen zitten omdat ze nu eenmaal beter verkopen. Een beetje hoer mag mij aangerekend worden.